Udržitelná laboratoř 2: Plast pod hledáčkem

Zapomeňte na plné pytle mikrozkumavek a pipetových špiček!

V předchozím příspěvku Udržitelnost do laboratoře patří, jak ale na ni? jsme vám představili tipy a triky, jak snížit spotřebu energie a vody, zlepšit organizaci prostoru a seznámili vás s principy zelené chemie. Nyní se blíže podíváme na plasty.

Jednorázový plast má v laboratorní praxi místo, protože je relativně levný, dobře tvárný a hlavně sterilní. Nicméně se používá i v situacích, kdy není nutný. Odhaduje se, že laboratoře pracující s biologickým materiálem vyprodukují přibližně 5,5 milionů tun plastového odpadu ročně. V tomto článku vám nabídneme několik tipů, které by mohly pomoci ke snížení plastového odpadu ve vaší laboratoři.

Nahrazení plastových pomůcek za kovové nebo skleněné

Ano, tato rada zní relativně intuitivně a jednoduše. Skleněné nebo kovové vybavení lze snadno sterilizovat parních nebo horkovzdušných sterilizátorech. Jen je vždy potřeba si pomůcky předem připravit. Důležité je si uvědomit, kdy lze dané vybavení nahradit. Plast nenahrazujte, zejména pokud pracujete s biohazard materiálem.

Někdy se plastové vybavení vyměňovat vůbec nemusí a stačí, když se použije vícekrát. Zářným příkladem mohou být navažovací lodičky nebo špičky na 10ml automatické pipety.

Efektivnější práce

Rozplánujte si práci tak, abyste byli efektivní a používali co nejméně jednorázového vybavení. Pokud je to možné, můžete používat mikrotitrační destičku s více jamkami, menší zkumavky atd… Zvažte automatizaci některých úkonů, například pipetování. Některé pipetovací stanice ani nepotřebují pipetovací špičky, což je další bonus.

Nákup materiálu ve velkém

Při nákupu materiálu je ekonomičtější (a ekologičtější) zvolit větší balení obsahující více kusů vybavení (plastové falkony, mikrozkumavky…). Ušetří se tím obalový materiál a doprava. Toto zdůrazňujeme hlavně pro pipetovací špičky, které se dají nakoupit v balení například po 1000 kusech. Nicméně je potřeba špičky ručně doplňovat do krabiček a sterilizovat je. Přesto se jedná o ekonomicky výhodnější a šetrnější volbu ve srovnání s nákupem jednotlivých krabiček.

Používání plastových obalů pro jiné účely

Mnoho reagencií je dopravováno v polystyrenových krabicích, které lze využít například pro dočasné uskladnění ledu nebo obecně jako úložný prostor. Stejně tak se dají využít i plastové pytle nebo krabičky od pipetovacích špiček a podobné jiné plastové obaly.

Recyklace (nejen) plastového odpadu

Tuto radu pouze připomeneme. Recyklace nekontaminovaného plastu má smysl!

Jednorázový plast je v laboratořích často používán, někdy zbytečně. Popřemýšlejte nad tím, zda je plastové vybavení v dané situaci nezbytné, a zkuste zavést navrhované alternativy.

Přihlášení k Vašemu účtu