Tvrdost vody závisí na obsahu solí vápníku a magnézia, proto měření tvrdosti vody vychází ze zjišťování obsahu těchto solí ve vodě. Tvrdost vody je vyjádřena v mmol/l nebo ve starších jednotkách, přičemž je nutné odlišit používané hodnoty v Německu, Anglii a Francii.
- Německo: 1 °d = 10 mg/l CaO = 17,8 mg/l CaCO3
- Anglie: 1 °e = 14,3 mg/l CaCO3
- Francie: 1 °f = 10 mg/l CaCO3
Převody mezi těmito jednotkami jsou následující: 1 °d = 1,25 °e = 1,78 °f = 0,178 mmol/l.
Tvrdost vody je rovněž rozdělena do několika stupňů:
- pod 90 mg/l CaCO3 - velmi měkká voda
- 90–180 mg/l CaCO3 - měkká voda
- 180–270 mg/l CaCO3 - středně tvrdá voda
- 270–450 mg/l CaCO3 - tvrdá voda
- nad 450 mg/l CaCO3 - velmi tvrdá voda
Rozsah měřicích proužků AQUADUR je od 0 °d až do 21 °d (tzn. asi do 540 mg/l CaCO3). Standardní dělení je: 0 – 5 – 10 – 15 – 20 – 25 °d nebo 0 – 4 – 7 – 14 – 21 °d
Měření probíhá velmi jednoduše. Proužek ponoříte krátce do vody, vytáhnete a počkáte 1 minutu. Poté porovnáte proužek s barevnou stupnicí.